Атентатът срещу главния прокурор е повече от отвратително деяние - и ако е

...
Атентатът срещу главния прокурор е повече от отвратително деяние - и ако е
Коментари Харесай

А нима Гешев не е от добрите, щом лошите искат да го убият?

Атентатът срещу основния прокурор е повече от непоносимо действие - и в случай че е същински опит за ликвидиране, и в случай че е инсцениран. Наистина, не би трябвало да се отхвърлят всички версии, както споделят проверяващите. Особено когато една забележителна част от аудиторията подозира, че става дума за режисура. Защото единствено преди месец и половина Иван Гешев не съумя, макар големите си драматургични усилия да убеди обществеността, че е разкрил опит за прелом против себе си. Защо в този момент да не гледаме идващ епизод от същия сериал?
Атентатът против Гешев и неговите използва
Разбира се, като виновни жители, макар всичките си подозрения, би трябвало да приемем до доказване на противното, че става дума за същинско нападение и да чакаме от способените органи да разкрият причинителите и поръчителите му. Но също като толкоз виновни жители не може да не си даваме сметка за политическия резултат от това събитие, което към този момент не е в компетенциите на националното разследване.

Самият началник на националното разследване и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов съобщи, че това е посягане против държавността. Формално видяно е тъкмо по този начин - атентат срещу главния прокурор в една правова и демократична страна значи таман посягане против страната. По света новината би се прочела точно по този метод - в България престъпниците се пробват да убият този, който ги заплашва.

Разбира се, в случай че не знаят каква е обстановката у нас - а точно, че в България основният прокурор никак не е чудовище за нарушителите, тъй като с тях реализира основно правосъдни съглашения. А за политическата мафия разпъва чадър. Тъкмо по тази причина едно от изискванията да получим пари от Европейски Съюз по проекта за възобновяване е точно приемането на законов механизъм за следствие на основния прокурор.

Така, че първият издирван резултат от атентата е легитимирането на Иван Гешев като висш прокурор от най-чист тип. Явявайки се жертва, която се е  разминала на косъм от гибелта, той към този момент е потвърден герой - все едно съд му е прочел оправдателна присъда. Нима той не е от положителните, щом неприятните желаят да го убият?

Второто разследване е, че Гешев заема по-изгодна позиция да брани статута си на недостижим. Изглежда е наясно, че в Народното събрание ще се събере болшинство за гласоподаване на механизма за следствие на основния прокурор. Затова преди 20 дни съобщи, че следствието за златните кюлчета в нощното шкафче на експремиера Бойко Борисов ще завърши до седмици - нищо, че беше заречен това и през януари. Дали ще събере по-голяма храброст, следва да разберем. Но най-малко ще е облякъл защитната ризница на човек, който към този момент са пробвали да унищожават.

Гешев може да се легитимира и геополитически като корав евроатлантик и антипутиновец. Неслучайно съобщи, че ще арестува Путин, в случай че се появи в България. И подписа с украинския си сътрудник Костин съглашение за интензивно съдействие сред двете прокуратури при следствие на закононарушения, свързани с съветската инвазия в Украйна.

Докато трае следствието на терористичния акт против основния прокурор, могат да се вършат внушения във всяка една от тези направления - че остарели мафиоти са му вдигнали мерника (а той е троент притежател на благоевградската премия " Джовани Фалконе " ), или Борисов най-накрая е податлив да го съобщи, или Путин е решил да го направи показно без новичок, или някаква примес от всичко това. Следствието му е директно подчинено и може по добре отработения си механизъм да изпуска информация към публиката в размери и скорост съгласно тактическата конюнктура.

Най-сетне, атентатът може да се употребява и като трамплин за политическа кариера, в случай че за Гешев мачът е към този момент свирен. Политици от дълго време го призовават поради безпардонното му политическо държание да се включи в политиката, а негови глашатаи към този момент пускат слуха, че ще прави партия.
Това дефинитивно взриви доверието в прокуратурата
Каквито и да са употребите на атентата против основния прокурор, той нанесе най-големи вреди на българската гласност. Немалка и дейна част от жителите изпитват надълбоко съмнение към основния прокурор и в този момент зорлем са превърнати в циници.

Събитие от такова естество би следвало да се жигосва еднопосочно от цялото общество и да разсънва социална сила в поддръжка на държавността. Вместо това българите са разграничени в оценките си и мнозина няма да са съпричастни допоследно - даже това да е автентичен терористичен акт, а не режисура. Защото атентатът против основния прокурор дефинитивно взриви публичното доверие в прокуратурата.

Дотолкова някои хора са отвратени от основния прокурор, че даже не могат да изпитат обикновено човешко състрадание към него. Защото за тях той е кадърен да твори само зло и атентатът не взривява държавността, а само разголва разложената ѝ плът.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Клуб Z, на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР